Wyżywienie
 


Oliwa z oliwek, sekret długowieczności.

 


Hyacinth bulbs.

 


„Dakos”

 

Graviera (Gruyere), Kefalotyri, Myzithra i Feta.

Kiedy stabilność smakowa pozostaje bez zmian mimo wielu okazji i możliwości alternatywnych rozwiązań, oznacza to, że smak pokrywa zapotrzebowania i nie ma potrzeby zamiany. Tak właśnie stało się z Kreteńską kuchnią, która mimo wielu lat okupacji przez różnych okupantów, zachowała swoją oryginalność. Na pierwszy rzut oka można powiedzieć, że kreteńska kuchnia jest prosta i że jej potrawy są ograniczone. To prawda ale tajemnica nie jest ukryta w różnorodnych technikach przygotowania ale w samych surowcach na których bazuje. Wszystko w Kreteńskiej kuchni jest proste, oryginalne i naturalne. Tak jest na całej wyspie, z małymi zmianami w zależności od regionu. Naturalnie Kreteńczycy przekształcili swoją gastronomię na bazę takich produktów, które mogli uzyskać z własnego regionu. Taki sposób wyżywienia daje możliwości ciągłego zapewnienia żywności i prawidłowego rozwoju organizmu a tym samym zapewnienia długowieczności. Na całej wyspie spożywa się bardzo dużo rodzajów zieleniny sporządzanej na surowo jako sałata albo gotowanej i zjadanej z olejem z oliwek i świeżym sokiem z cytryny. Oprócz zielenin z górzystych terenów, przysmakiem są ślimaki, które są przyrządzane wraz z czerwonym sosem lub smażone na patelni wraz z dedroliwano i winem zwane „buburista”. Większość produktów spożywczych pochodzi z hodowli zwierząt, która od pradawnych czasów rozwinęła się w górzystych terenach Krety. Kozy i owce oprócz mięsa, dostarczają też produkty mleczne z których Kreta może być dumna. Smakowite mleko, różnorodność serów tak jak „mizithra” (serek biały) „grawiera” (ser twardy półsłodki) i „feta” oraz wyjątkowe „stakowutyro”(masło) dla tradycyjnego „pilafi”(gotowany ryz). Oprócz kóz i owiec, w gospodarstwach hodowane są również kury i króliki , które zapewniają jajka i mięso. Bez wątpienia smaku wszystkim potrawom nadaje lokalny olej z oliwek, który razem z hodowlą kóz, owiec i uprawami rolniczymi, stanowi jeden z ważnych produktów dochodowych wyspy. Olej stosowany jest w przyrządzaniu potraw gotowanych, pieczonych a także spożywany jest na surowo jako dodatek do sałat, świeżych warzyw a wraz z owsianymi „paksimadi” (specjalnie wysuszony chleb) i kilkoma oliwkami stanowi często pełne danie Kreteńczyka. Wyśmienity i znany już kreteński „dakos” nie jest niczym innym niż prostą, ale bardzo smaczną i pożywną kombinacją lokalnych i świeżych produktów: owsiane „paksimadi”, tarty pomidor, ser feta, olej z oliwek i sól. Jako deser Kreteńczycy preferują domowe słodycze

przygotowywane
z własnych produktów: „mizithropitakia”
(pierogi z serem)
i „kserotigana
me meli” (faworki z miodem).